Aleksandar Rakas o sljedećoj borbi, velter kategoriji, skidanju kilograma, Mirku Filipoviću i još mnogo toga...
1. Za početak... Zašto i kada ste se odlučili početi trenirati MMA?
- Kao klinac gledao sam prve borbe Mirka Filipovica i odmah sam se zaljubio u borilacki sport.Zivio sam tada u jednom malom mjestu u kojem nije bilo od borilackih nista osim karatea,te sam isti trenirao 7 god.2008 godine prvi put izlazim na drzavno prvenstvo Hrvatske u low kicku te osvajam zlatnu medalju..Neko vrijeme sam radio samo low kick i k1 a onda se selim u Zagreb i konacno dolazim do prvog mma kluba u Zagrebackoj Slobostini gdje je sve i pocelo.
2. Kakvi su uslovi za treniranje u Hrvatskoj, odnosno u Cro Cop Timu?
- Eto kao klinac sam poceo zbog njega gledajuci na tv a danas treniram sa njim u teamu,imam tu srecu valjda..😀 Mirko ima dvoranu u sklopu svoje kuce,koja je idealno opremljena i uvjeti za treninge su fenomenalni.Uz to da mozete uciti od jednog od najbolji boraca i legendi borilackog sporta,tako da mi je to prava cast.
3. Vaš skor je sada 12-6. Potpisali ste za organizaciju M1 Global, da li možda već znate kada vas očekuje debi u toj organizaciji, odnosno sljedeća borba, protiv koga i kada?
- Da,evo otkricu vam.Mec je tocno 8.2 u St Petersburgu protiv Anatoly Lyagu borca koji je vec imao nastupe u m1 global organizaciji.
4. Koji segment borbe vam je najdraži? Grappling, ground ili stand-up?
- MMA je najkompletniji borilcki sport,i da bi ste bili najbolji morate biti vrhunski u svim segmentima u koje vas borba moze odvesti.Ja preferiram stand up borbu jer sam dugi niz godina radio sam stand up,ali ponavljam da bi bili vrhunski u mma morate dobro vladati i ostalim segmentima MMA borbe.
5. Šta mislite o welter kategoriji u UFC, pošto se borite u toj kategoriji?
- Zasigurno jedna od najjacih kategorija ne samo u Ufc nego i ostalim jakim organizacijama.U mom slucaju dosta meceva sam radio u toj kategoriji sa prirodnom kilazom 78-80kg pa sam imao probleme sa ljudima koji skidaju dosta kila za tu kategoriju i jednostavno to puno znaci kada dodje do klinca ili borbe u parteru,puno se umarate kada imate covjeka na sebi koji je tezi po 8,10kg.Ja sam protiv toga skidanja kila i najpostenije bi bilo kada bi vaga bila na dan borbe tada bi svi bili ravnopravni i tukli bi se u kategorijama koliko zapravo imaju kg.I druga stvar zdravlje boraca bi se itekako sacuvalo.Ali do tada vaga je dan prije i cinjenica je da ako zelite veci uspjeh morate spustati kile i boriti se tamo gdje smatrate da mozete najvise,tako da moja borba na m1 je zakazana u lakoj kategoriji 70kg.
6. Vaša očekivanja o borbi Ngannou - Miočić i Oezdemir - Cormier, predviđanja?
- Ngannou-Miocic..Gledajte radi se o dva teskasa gdje jedan udarac moze rijesiti borbu,vidili smo obojica su atlete vrhunski borci i zele se dokazati i iskoristiti svoju priliku posebice Ngannou..Moje misljenje je da ga Stipe treba nabiti svoj tempo borbe i odvuci ga u daljne runde i tu treba traziti svoju sansu jer Stipe je kardio masina.Oezdemir -Cormier Mislim da ce Cormier to rijesiti svojim superiornim hrvanjem,iako i Oezdemir ima dinamite u sakama i isto je doboljno jedan udarac da odluci,ali tipujem na Cormiera da bi to mogao rijesiti na TKO.
7. Imate li idola u MMA?
- Pa reci cu covjeka zbog kojeg sam poceo to raditi,a to je nas Mirko Filipovic.Covjek je ne samo meni nego i dosta ljudi bili u borilackom sportu ili ne velika inspiracija,usao je u 44 god zivota i dalje je vrhunski spreman i odradjuje meceve,takvu predanost treningu i disciplinu niste nikad vidjeli vjerujte mi.
8. Kakvi su vaši ciljevi za budućnost?
-Idemo korak po korak,bitno mi je samo da nemam ozljeda i to je to.
https://www.facebook.com...&id=2019586858278005