Ne zelim ni ja nikoga podcjenjivat. ali mislim da se svi borci iz Hrvatske skupe i treniraju skupa da ne bi mogli trenirat kvalitetno kao u ATT, BTT, chute boxeu ili Russian Top Teamu
To je i moje mišljenje.. Jer što Perak ima od svakodnevnih sparinga s burazom, ako s njim stalno sparira?
1000 bi mu više koristio jedan sparing s Wanderlei Silvom.. A ovo ostalo mislim da sve vodi u stagniranje...
p.s. ovo ne govorim na pamet već iz priča koje sam čuo iz prve ruke.
Pa dobro di i skim je Mirko trenirao dok je namazao tog tvog Silvu?
Mi u Hr . imamo i znamo kako ,no problem nisu sparing partneri bar ne na ovom nivou.
Problem je u sustavu koji nije profunkcionirao.Imamo vrhunske stručnjake kineziologe ,a odnedavno i doktora znanosti koji se ukljućio u hrvatsku slobodnu borbu.
Problemi koji nas muče su :
1. financiranje vrhunskih boraca koje nije riješeno pa borci treniraju u klubovima bez adekvatne nagrade treneru ,pa njemu nakon nekog vremena dojadi entuzijazam , ne priprema se za treninge ,plan i program padaju u vodu- stagnacija
2. "stručne osobe" - najčešće se to podrazumjeva pod osobom koja ima ograničenu stručnost ,odnosno odličan je u nekoj od kompenenti MMA pripreme
borca, a prihvača sebe kao jedinog trenera u razvoju borca iako je i sam svjestan svojih ograničenja ili rupa u znanju kao na primjer neki trener iz nekog stand up stila ili kondiciski trener bez iskustva u MMA ,ili primjer: crni pojas BJJ ali nikakvo popratno znanje. On je enciklopedija tehnikalija koje same po sebi nisu svrha ako nisu upakirane u ubojiti koktel sa taktikom i kondicijskim svojstvima bitnima u MMA.
3. slaba suradnja između klubova - vrlo su rijetki slučajevi kao iz 2008. kada su se nalazili Perak,Pokrajac ,Alilović...i ostali na zajedničkom treningu( i ti treninzi nisu bili "to je to" zbog premalog druženja i međuklubskog rivalstva koji se tada ispoljava.
...
Stalni sparizi sa boljima od sebe dovode do nekog napretka ,a najvećim djelom taj napredak obilježava bolja obrana zbog stalnog napada boljeg sparing partnera.Moje osobno mišljenje je da u toj fazi je potrebno brušenje borca u ofenzivnom dijelu ,a ne defanzivi i napredak u tom smjeru ne zanima baš mnoge.
Sparizi sa različitim partnerima da (bolji ,jednaki i slabiji) ali samo sa boljima od sebe sigurno ne! Tu pada samopouzdanje a i tehnika koja se brusi je sve siromašnija jer na boljem od sebe na tvrdim sparizima nikad ne iskušavaš nove stvari kao ni one koji bi potencialno mogle biti specijalke već ideš samo na "zihericu",da ćim manje dobiješ po "lampi".