hamush
  • hamush
  • Administration Topic Starter
2011-04-08T15:31:21Z
Decki,

imam od frenda Toshibu satellite stariji model, dual kurac.

imao je problem sa konstantnim drkanjem pri boot-u i nudio opciju za repair windows (ne restore nego repair).

uzmem lap, vidim da ima samo 1gb u funkciji. 2x1gb su u lapu. ali izgleda da jedan slot ne radi kako treba. uglavnom najebem lap da radi sa 2gb sa drugim ramom nekako.

i pretpostavljam da treba formatirat HDD, stavit 7 umjesto vista i to je to.

uzmem drugi hdd, za svaki sl da je ovaj prvi sjeban. stavim 7. nakon sto je instalirao sve, guess what... windows didnt shut down properly, run windows repair...

pas matr... dakle novi ram, novi hdd.. opet isti problem.

brijem da je problem sa IO controllerorm na ploci ili sa Memory controllerom. neznam vise sta drugog da okrivim.

laptop zvuci ko da je na izdisaju. ventilatori rostaju, iako sam ih ocistio sa kompresorom... komp je jednostavno star. ali ovaj problem me jebe u mozak...

Sponsor
dr jupidu
2011-04-08T15:56:29Z
hamush wrote:

Decki,

imam od frenda Toshibu satellite stariji model, dual kurac.

imao je problem sa konstantnim drkanjem pri boot-u i nudio opciju za repair windows (ne restore nego repair).

uzmem lap, vidim da ima samo 1gb u funkciji. 2x1gb su u lapu. ali izgleda da jedan slot ne radi kako treba. uglavnom najebem lap da radi sa 2gb sa drugim ramom nekako.

i pretpostavljam da treba formatirat HDD, stavit 7 umjesto vista i to je to.

uzmem drugi hdd, za svaki sl da je ovaj prvi sjeban. stavim 7. nakon sto je instalirao sve, guess what... windows didnt shut down properly, run windows repair...

pas matr... dakle novi ram, novi hdd.. opet isti problem.

brijem da je problem sa IO controllerorm na ploci ili sa Memory controllerom. neznam vise sta drugog da okrivim.

laptop zvuci ko da je na izdisaju. ventilatori rostaju, iako sam ih ocistio sa kompresorom... komp je jednostavno star. ali ovaj problem me jebe u mozak...

loreia gdje si?
Reptile
2011-04-08T18:20:59Z
Ak ti odlazi SATA kontroler moš se pozdravit, ili servis ili piši propalo.
Btw, disk si mogao jednostavno pregledati sa nekom live distribucijom linuxa.

Reko bi ti da barem probaš sa novim kablovima, al kak je to laptop zalemljeno je na matičnoj sve.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff828716 (v=vs.85).aspx

Btw, nije dosta očistit ventilatore sa kompresorom, preporučam da ga izvadiš van i obrišeš rubove, jer se prašina zna zakeljit, a ako nisi zakačio ventilator pa išao pazit
da očistiš svaki rub neće ti dovoljno dobro puhat. Osim toga, stavi novu termalnu pastu na procesor, sa godinama popuste.

T-Sranje = stoka monopolistička bez morala
hamush
  • hamush
2011-04-08T18:45:36Z
trenutno je malo radi malo ne.. ponekad se starta ok, ponekad ode u repair mode i tamo krlja po disku 15 min i sere kvake..

propuhivanje i ciscenje je sekundarno. ako natjeram kurvu da radi, s gustom cu ga otvorit i pocistit sa kistom i zrakom i stavit novu pastu. ali ako je sata kontroler riko kao sto si reko, i li ako je memory controller, onda ga mos jebat.
karl anal
2011-04-08T18:50:44Z
najprije mu probaj puknit zadnji bios
When you walk around pretending to be crazy, eventually you are going to walk into someone who is pretending to be sane.
Reaktivac
2011-04-08T19:17:51Z
hamush, pa ako je problem u matičnoj, možda se može jeftino kupiti na ebay ? Barem to tebi nije problem, s obzirom na znanje o računalima + živiš u USA.
e.peace
2011-04-08T19:36:30Z
Moja pretpostavka:
Ukoliko je laptop star i baterija nevalja,non stop ti radi na adapteru probaj izmjerit
napon na adapteru (pod opterećenjem),dali ima dovoljan fabrički definisan napon za napajanje.
HDD je jak potrošač. :)27
hamush
  • hamush
2011-04-08T19:59:41Z
Reaktivac wrote:

hamush, pa ako je problem u matičnoj, možda se može jeftino kupiti na ebay ? Barem to tebi nije problem, s obzirom na znanje o računalima + živiš u USA.

stari, cijene maticnih su tolko visoke da se ne isplati. jeftinije je bacit lap i za 200$ vise kupit novi.
🙂
hamush
  • hamush
2011-04-08T20:00:11Z
e.peace wrote:

Moja pretpostavka:
Ukoliko je laptop star i baterija nevalja,non stop ti radi na adapteru probaj izmjerit
napon na adapteru (pod opterećenjem),dali ima dovoljan fabrički definisan napon za napajanje.
HDD je jak potrošač. :)27

baterija radi bez beda. i problemi su nevezani uz power supply, bio na bat ili na struju.
Reaktivac
2011-04-08T20:41:16Z
hamush wrote:

stari, cijene maticnih su tolko visoke da se ne isplati. jeftinije je bacit lap i za 200$ vise kupit novi.
:)

A, kužim jbg... Da si u ZgB - vjerovatno bi rješili problem.

Imam čovjeka koji je vrhunski elektroničar i entuzijasta za računala i računalnu opremu te iznimno poštena osoba. Ako napravi - naplati i zaista je jeftin, ako ne - nikome ništa...

Eto, pa da imate na umu vi koji ste iz ZgB, a neda vam se plaćati preskupe ovlaštene servise, koji vas često "oderu" i naplate cijelu komponentu, a da je kvar zapravo bezazlen i jeftin, tipa potrgan nekakav konektor, napuhan kondenzator i sl...
hamush
  • hamush
2011-04-08T20:47:11Z
napuhani kondici su problem ovdje. mi smo bacili 2 palete kompjutera jer su svi imali isti napuhani kondic. srot od kineskih lenovo ploca koje rikavaju na stopericu nakon cca 3god.
e.peace
2011-04-08T22:27:36Z
hamush wrote:

napuhani kondici su problem ovdje. mi smo bacili 2 palete kompjutera jer su svi imali isti napuhani kondic. srot od kineskih lenovo ploca koje rikavaju na stopericu nakon cca 3god.

Pa zar se nemogu promijenuti. :)23
Reptile
2011-04-09T00:08:34Z
Reaktivac wrote:

hamush wrote:

:)

A, kužim jbg... Da si u ZgB - vjerovatno bi rješili problem.

Imam čovjeka koji je vrhunski elektroničar i entuzijasta za računala i računalnu opremu te iznimno poštena osoba. Ako napravi - naplati i zaista je jeftin, ako ne - nikome ništa...

Eto, pa da imate na umu vi koji ste iz ZgB, a neda vam se plaćati preskupe ovlaštene servise, koji vas često "oderu" i naplate cijelu komponentu, a da je kvar zapravo bezazlen i jeftin, tipa potrgan nekakav konektor, napuhan kondenzator i sl...

Nema to veze di si. Matične za prijenosnike su iznimno skupe. Kao što ti je rekao, bolje bacit i kupit novi.
Kondenzator moš i sam vidjet ak si otvoriš komp dal je napuhan ili nije, a moš ga i kupit za siću, tu te nemreju baš oderat.

e.peace wrote:

hamush wrote:

Pa zar se nemogu promijenuti. :)23

Treba pronać kondenzator što sličnijeg kapaciteta i slične tolerancije (najbolje uvijek isti, tak nemoš fulat), a zamjena i nije komplicirana dok se god poštuju ova prva pravila.
Doduše nekad mogu ići i recimo većeg kapaciteta ili šire tolerancije, ali to onda treba stavljat netko tko se stvarno razumije da se ne bi sjebo krug zbog mogućih ispravljača
koji su napravljeni za određene kondenzatore i sl.
Reaktivac
2011-04-09T01:48:24Z
Reptile wrote:

Nema to veze di si. Matične za prijenosnike su iznimno skupe. Kao što ti je rekao, bolje bacit i kupit novi.
Kondenzator moš i sam vidjet ak si otvoriš komp dal je napuhan ili nije, a moš ga i kupit za siću, tu te nemreju baš oderat.

Ma OK, ali uvijek se da naći ili barem ako naleti, tipa kupiš isti polovan laptop s potrganim dispayem ili nekakvim drugim kvarom, a da je recimo matična OK pa od dva složiš jedan koji radi. Ili po servisima, malo se raspitaš i angažiraš... uvijek ima kombinacija; pitanje je samo isplativosti ?

Ja sam burazu, uz malo truda, popravio laptop iz 2003 i sve radi. Doduše, nije mu riknula matična, već display i baterija... Nije da me nije koštalo, jer 1300 kn sam uložio u stari laptop da ga dovedem u red; 800 kn polovan i ispravan display + 500 kn za novu bateriju. Na granici isplativosti, ali radi i sve super.

Što se tiče "nema veze gdje si", valjda i ameri imaju nekakve varijante njuskala, osim e-bay, koji je dostupan na cijeloj planeti.
Reaktivac
2011-04-09T02:12:34Z
Kad smo već kod laptopa, znam da to hamusha odavno zanima i da će on to najbolje rješiti...

I mene puca u zadnjih par godina na laptope i stalno nešto kemijam i čitam o tome... Priča ide ovako; ja i frend imamo potpuno iste laptope; ASUS zvijeri s i5 procesorom, ATI Radeon 5730 HD, 2 * 320 GB (7200 rpm) i sl... Kupili preko oglasnika, povoljno...

Frend je izgleda potrgao konektor gdje se uštekava punjač, a kako je laptop pod garancijom do 04/2012, ipak se odlučio na ovlašteni servis - MR servis u Rugvici. Tako da zbog potrganog konektora, laptop ne radi, jer ne provodi struju, niti se može napuniti baterija.

Nakon par dana, poslali su mu ponudu od nemalih 695 kn da kao "poprave ili zamjene" konektor, što je on nakon otezanja o isplativosti ipak platio, putem neta. Mislim, plastičan konektor ne može koštati više od 15-tak kuna + recimo dva radna sata u servisu, ali presudila je ovlaštena garancija...

Ekipa iz ovlaštenog servisa nije uspjela složiti odgovarajući konektor s obzirom da je to malo sofisticirana priča pa su mu zajebali i očito - skurili matičnu i sada su naručili komplet novu matičnu s tvornički zalotanim konektorom na njoj. Već je 15-tak dana na servisu. Naravno, na njihov račun, jer matična je radila do ulaska računala u servis. No, možda ga još oderu - tipa opet radni sati i sl. (mada teško, jer ja to rješavam i poznate su mi njihove fore na koje dižu lovu naivcima), mada je ženska na info rekla kako je on svoje platio i da neće biti dodatnih troškova.

Sad je u postupku naručivanje i čekanje nove matične ploče pa budemo vidjeli što će da bude od svega toga... Ukoliko laptop ne poprave u roku od 45 dana, aktiviraćemo zakonsko pravo o zamjeni istog laptopa ili sličnih karakteristika. S obzirom da takav isti laptop vjerovatno nemaju, a niti se više može kupiti po trgovinama; model 2010 godina; ASUS N71JA-TY015, vjerovatno će ponuditi nešto novije u istoj ili sličnoj seriji. Ukoliko dodje do takvog "scenarija", uzima se laptop koji po bilo kojoj komponenti neće i ne smije biti lošiji od njegovog. Od i5 procesora, 17,3'' displaya, veličine i brzine HDD-a, RAM memorije i pogotovo grafičke kartice. Na sve druge kombinacije nećemo pristati + naravno garancija.

Tako da čak navijam za taj zadnji scenario, jer nebi bilo loše dobiti nekakav noviji gamerski laptop ili iz iste serije, ali s jačom grafikom, mada je njegov još uvijek TOP model... :)27

Najvjerojatnije će ploča biti zamjenjena i laptop vraćen popravljen, no budemo vidjeli... vrijeme prolazi... 45 dana roka...
Reptile
2011-04-09T15:59:37Z
Ne znam zašto bezveze trošite pare na laptop za igranje, kad prijenosnik nije tome namijenjen. Bezveze platite 2x više za jedva iste performanse ekvivalentnog stolnog umanjene cijene.
Reaktivac
2011-04-09T19:55:57Z
Reptile wrote:

Ne znam zašto bezveze trošite pare na laptop za igranje, kad prijenosnik nije tome namijenjen. Bezveze platite 2x više za jedva iste performanse ekvivalentnog stolnog umanjene cijene.

Plaćen 5200 kn, lani u 07. mjesecu.

Ne igram se, ali dobro dodje... :)36
Reaktivac
2011-04-12T23:47:15Z
BTW; budući da imam laptop koga vrlo malo koristim, odlučio sam da prodam staro stolno računalo... :)20

Ono... 1200 kn je valjda neka realna cifra, možda koja stotica kn ispod i to je to... Pa, ako nekoga zanima...

Ako i ne prodam, nije bed... drugo računalo... idealno...

Procesor: AMD Athlon XP (Barton), 2200 MHz (11 x 200) 3200+ i cooler

Matična ploča: Abit NF7-S v2.0 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN, IEEE-1394)

RAM memorija: SuperTalent 2* 1 GB PC3200 DDR SDRAM (2.0-3-3-6 @ 200 MHz) = 2 GB DDR RAM

Napajanje: Tagan 380W

Grafička kartica: ATI Radeon X1950 Pro (512 MB)

Monitor: Hyundai ImageQuest F910 [19" CRT]

Hard disk: HDD 160 GB, 7200 RPM, SATA-II + metalna Thermaltake ladica-cooler za HDD.

Optika: PIONEER DVD-ROM DVD-120 (16x/40x DVD-ROM) i PIONEER DVD-RW DVR-110D

Tastatura, floppy, Logitech optički miš, webcam, slušalice i mikrofon, dva zvučnika i metalno kućište Big Tower...

Sve potpuno ispravno i super radi !

Po želji instaliram novi Windows XP SP3 sa svim driverima, spremno za rad...

hamush
  • hamush
2011-04-13T04:53:52Z
ovdje je veliki problem sa kompovima to sto nitko vise ne zeli prodavati kompove rabljene sa hard diskovima. jer levati prodaju komp i onda ih neki kupci ucjenjuju za osjetljive podatke koje su recoverali sa njihovog diska... firme primjerice doniraju kompove bez diskova, ili ih uopce ne doniraju jer mogu pravno odgovarati za objavu povjerljivih podataka itd.. 🙂
Reptile
2011-04-13T12:58:52Z
hamush wrote:

ovdje je veliki problem sa kompovima to sto nitko vise ne zeli prodavati kompove rabljene sa hard diskovima. jer levati prodaju komp i onda ih neki kupci ucjenjuju za osjetljive podatke koje su recoverali sa njihovog diska... firme primjerice doniraju kompove bez diskova, ili ih uopce ne doniraju jer mogu pravno odgovarati za objavu povjerljivih podataka itd.. :)

Zato se fino formatira disk i stvar je u 99.9999% slučajeva riješena (naravno ne quick format već puni).

Problem je što većina ljudi ne zna da datoteke koje oni izbrišu nisu i fizički izbrisane, već je samo u tablicama datotečnog sustava taj prostor označen kao slobodan i dok god
se ne zapiše nešto na taj slobodni prostor, stari podaci ostaju. Nakon formatiranja se moš pozdravit sa starim podacima (također postoje i programi za "trajno brisanje").