Gdje svi griješe u pripremama!
Najveći problem je što svi više manje razvijaju anaerobi kapacitet, a zanemaruju aerobni!
Je da je u principu svaki borilački sport anaeroban ali ako se uzme u obzir da borac zna imati i više borbi u danu onda to itekako spada u aerobni sport, a da nespominjem sada dug kisika kada se potroši sav glikogen niti želim duboko ulaziti u fiziologiju več bi vam dao samo nekakve upute!
Prvo da vam postavim pitanje koliko se od vas koji se spemate za razno razna natjecanja kad idete trčati nosi puls metar, koliko od vas je napravilo test kojim je odredilo svoj aerobno-anaerobni prag? znate li da aerobni kapacitet kada se trenira u zadanoj zoni adaptira 6mj i tek onda sliijedi njegov razvoj!
Uvijek kad vidim neke kvazi kondicijske trenere kako odradjuju pripreme sa sportašima bez da su prije toga odradili svu dijagnostiku i ostale stvar pitam samo kako mjere opterečenje svojim sportašima, by the way ko je imao prilike čitati plan i program priprema Mirka Filipovića mogao je uočiti da ovakav trening što sam ja naveo ne provodi više od 1 tjedno , a dok jedan fedor navodi kako skoro svaki dan pliva u aerobnoj zoni 1 sat , pogledajmo samo ko je spremniji od njih dvoje , zato vam govorim nije dovojno samo raditi anaerobne treninge i imati intezitet , jer kad nastupi umor sva tehnika i snaga pada u vodu!!!
Za one koji znaju ova teorija nije iz moje glave već teorija našeg največeg teortičara treninga Slavka Trninića
Neke stvari si dobro rekao ,a s nekima se ne bih složio.
Nikako se ne bih složio da svi griješe u pripremama ,a zanima me i otkuda tebi inf. kakve "svi"imaju pripreme.
Prvo, natjecanje koje je pretežito u anaerobnom modu ako i ima više borbi u toku dana isto je svaki put pretežito anaerobno. Da se borbe spoje u jednu dugačku onda bi bile pretežito aerobne.
Kažeš da ne spominješ dug kisika kada se potroši sav glikogen? Nisi ga trebao onda ni spominjati ,jer kada se potroši sav glikogen nema anaerobnog rada pa se ne stvara ni dug kisika. Sam dug kisika je mjera utrošenog anaerobnog rada. Inače glikogena imamo za 24 h , cca 500 g u mišićima i cca 100 g u jetri.
Ako uzmemo u obzir da dvije najpouzdanije metode za povećanje aerobnog kapaciteta su 1.trčanje unutar anaerobnog praga (130-150 o/min.) ,2. intervalno trčanje ,možemo zakljućiti da je vrlo teško pogriješiti i krivo trčati da se baš ništa ne desi ,jer trčanje unutar anaerobnog praga je prosječnom sportašu vrlo lako odrediti ,a kod intervalnog je bitno da ga se prelazi ,što isto tako nije problem ,tim više pošto je poželjno u intervalima doseći i submax pa onda daš sve od sebe i nisi pogriješio.Tako da dijagnostički centar da ,ali za vrh vrhova, a ne za prosječne sportaše.
Inače za Mirka se brine prof. Igor Jukić nosioc katedre na kif-u.,tako da u tom grmu ne leži zec.