Sudac Pravde
2009-01-14T15:59:39Z
Gdje svi griješe u pripremama!
Najveći problem je što svi više manje razvijaju anaerobi kapacitet, a zanemaruju aerobni!
Je da je u principu svaki borilački sport anaeroban ali ako se uzme u obzir da borac zna imati i više borbi u danu onda to itekako spada u aerobni sport, a da nespominjem sada dug kisika kada se potroši sav glikogen niti želim duboko ulaziti u fiziologiju več bi vam dao samo nekakve upute!
Prvo da vam postavim pitanje koliko se od vas koji se spemate za razno razna natjecanja kad idete trčati nosi puls metar, koliko od vas je napravilo test kojim je odredilo svoj aerobno-anaerobni prag? znate li da aerobni kapacitet kada se trenira u zadanoj zoni adaptira 6mj i tek onda sliijedi njegov razvoj!
Uvijek kad vidim neke kvazi kondicijske trenere kako odradjuju pripreme sa sportašima bez da su prije toga odradili svu dijagnostiku i ostale stvar pitam samo kako mjere opterečenje svojim sportašima, by the way ko je imao prilike čitati plan i program priprema Mirka Filipovića mogao je uočiti da ovakav trening što sam ja naveo ne provodi više od 1 tjedno , a dok jedan fedor navodi kako skoro svaki dan pliva u aerobnoj zoni 1 sat , pogledajmo samo ko je spremniji od njih dvoje , zato vam govorim nije dovojno samo raditi anaerobne treninge i imati intezitet , jer kad nastupi umor sva tehnika i snaga pada u vodu!!!
Za one koji znaju ova teorija nije iz moje glave već teorija našeg največeg teortičara treninga Slavka Trninića
Mir u sudnici!!!

Sponsor
spyderde
2009-01-14T16:30:56Z
Prepostavljam da u hrvatskoj rijetki sportasi u borilačkim sportovima ide na testiranjaza za odredivanje aerobnog praga. Kao prvo nema se ni sredstva da ti mozes poslat svoje sportase na takva testiranja.
Sudac Pravde
2009-01-14T17:52:24Z
Bip test cijena ti je negdje oko 200kn , taj test je provodio trener vaterpolske repke kad su postali prvaci svijeta!
Najbitnija je dobra periodizacija i držati se jednađbe specifikacije za određeni sport!
Mir u sudnici!!!

Jupidu.
2009-01-15T09:10:22Z
za mma konkretno moje osobno mišljenje je da 3 prava sparing partnera "bijesna psa" koji se izmjenjuju su dovoljna .......

za neke druge sportove to šta pričaš je ok
REPUBLIKA HRVATSKA: MMA DIPLOMA: DR JUPIDU
OVOM DIPLOMOM SE POTVRĐUJE DA DR JUPIDU OVLAŠTENI MMA PROCJENITELJ I TRENER
OVA DIPLOMA ODNOSI SE ISKLJUČIVO ZA MMA I SPECIFIČNE MMA FIZIČKE PRIPREME

SPLIT: 21.7.2007 GOD

hamush-prvak wc mma organizacije
Slash
2009-01-15T09:42:58Z
Jupidu. wrote:

za mma konkretno moje osobno mišljenje je da 3 prava sparing partnera "bijesna psa" koji se izmjenjuju su dovoljna .......

Moja praksa se ne slaže s tvojim mišljenjem.
Gigi2
2009-01-15T10:06:59Z
Slash wrote:

Jupidu. wrote:

To znaci samo jedno....da ti je praksa losa :))))
bero
  • bero
  • Advanced Member
2009-01-15T10:16:01Z
Gigi2 wrote:

Slash wrote:

Jupidu. wrote:

slash ima pobjede.
ti imaš...nećemo dalje :D

pfs-prevarantske frustrirane seljačine
- dr jupidu
Jupidu.
2009-01-15T10:26:51Z
Slash wrote:

Jupidu. wrote:

naravno da je potrebno 3 puta sedmično malko otplivat ili otrčati al ništa specijalno.......oko toga radit filozofiju
REPUBLIKA HRVATSKA: MMA DIPLOMA: DR JUPIDU
OVOM DIPLOMOM SE POTVRĐUJE DA DR JUPIDU OVLAŠTENI MMA PROCJENITELJ I TRENER
OVA DIPLOMA ODNOSI SE ISKLJUČIVO ZA MMA I SPECIFIČNE MMA FIZIČKE PRIPREME

SPLIT: 21.7.2007 GOD

hamush-prvak wc mma organizacije
Referee
2009-01-15T10:27:49Z
Sudac Pravde wrote:

Najveći problem je što svi više manje razvijaju anaerobi kapacitet, a zanemaruju aerobni!
Je da je u principu svaki borilački sport anaeroban ali ako se uzme u obzir da borac zna imati i više borbi u danu onda to itekako spada u aerobni sport, a da nespominjem sada dug kisika kada se potroši sav glikogen niti želim duboko ulaziti u fiziologiju več bi vam dao samo nekakve upute!
Prvo da vam postavim pitanje koliko se od vas koji se spemate za razno razna natjecanja kad idete trčati nosi puls metar, koliko od vas je napravilo test kojim je odredilo svoj aerobno-anaerobni prag? znate li da aerobni kapacitet kada se trenira u zadanoj zoni adaptira 6mj i tek onda sliijedi njegov razvoj!
Uvijek kad vidim neke kvazi kondicijske trenere kako odradjuju pripreme sa sportašima bez da su prije toga odradili svu dijagnostiku i ostale stvar pitam samo kako mjere opterečenje svojim sportašima, by the way ko je imao prilike čitati plan i program priprema Mirka Filipovića mogao je uočiti da ovakav trening što sam ja naveo ne provodi više od 1 tjedno , a dok jedan fedor navodi kako skoro svaki dan pliva u aerobnoj zoni 1 sat , pogledajmo samo ko je spremniji od njih dvoje , zato vam govorim nije dovojno samo raditi anaerobne treninge i imati intezitet , jer kad nastupi umor sva tehnika i snaga pada u vodu!!!
Za one koji znaju ova teorija nije iz moje glave već teorija našeg največeg teortičara treninga Slavka Trninića

Neke stvari si dobro rekao ,a s nekima se ne bih složio.
Nikako se ne bih složio da svi griješe u pripremama ,a zanima me i otkuda tebi inf. kakve "svi"imaju pripreme.
Prvo, natjecanje koje je pretežito u anaerobnom modu ako i ima više borbi u toku dana isto je svaki put pretežito anaerobno. Da se borbe spoje u jednu dugačku onda bi bile pretežito aerobne.
Kažeš da ne spominješ dug kisika kada se potroši sav glikogen? Nisi ga trebao onda ni spominjati ,jer kada se potroši sav glikogen nema anaerobnog rada pa se ne stvara ni dug kisika. Sam dug kisika je mjera utrošenog anaerobnog rada. Inače glikogena imamo za 24 h , cca 500 g u mišićima i cca 100 g u jetri.
Ako uzmemo u obzir da dvije najpouzdanije metode za povećanje aerobnog kapaciteta su 1.trčanje unutar anaerobnog praga (130-150 o/min.) ,2. intervalno trčanje ,možemo zakljućiti da je vrlo teško pogriješiti i krivo trčati da se baš ništa ne desi ,jer trčanje unutar anaerobnog praga je prosječnom sportašu vrlo lako odrediti ,a kod intervalnog je bitno da ga se prelazi ,što isto tako nije problem ,tim više pošto je poželjno u intervalima doseći i submax pa onda daš sve od sebe i nisi pogriješio.Tako da dijagnostički centar da ,ali za vrh vrhova, a ne za prosječne sportaše.
Inače za Mirka se brine prof. Igor Jukić nosioc katedre na kif-u.,tako da u tom grmu ne leži zec.
Referee
2009-01-15T10:31:16Z
bero wrote:

Gigi2 wrote:

Slash wrote:

Jupidu. wrote:

slash ima pobjede.
ti imaš...nećemo dalje :D

Čuj tako je zvučalo.Slash ni nakon dva osvojena amaterska turnira nije zadovoljan.
To je dobro!
Znači.....ciljevi su puno,puno viši!
Slash
2009-01-15T11:06:09Z
Gigi2 wrote:

Sparinzi su dovoljni možda za stand-up 😛 :P
Ali za MMA po meni nisu dovoljni.
Stalne promjene ritma borbe (stojka, klinč, hrvanje, sprawlovi, scramblovi, grepling itd.) te fizički unište i takve stvari treba simulirati tokom sparinga, a i tokom rada s utezima i trčanja, ne rade bezveze svi najbolji borci posebno kondicijske treninge (recimo pogledajte kroz kakve rutine prolaze Silva i Sherk), tak da priča da su sparinzi samo dovoljni za MMA ne drži vodu.
Sparinzi su obavezni tokom priprema, ali vjerojatno svi znaju da je sparing jedno, ali borba nešto sasvim drugo (adrenalin, trema, stres, možda skidanje kila za vagu prije natjecanja itd...) te treba raditi i na drugim elementima priprema.
Ako hoćeš biti najbolji, sparinzi više nisu dovoljni, barem ne u MMA, jer uvijek dođe netko tko je odradio kvalitetne kružne treninge i ima veću toleranciju na mliječnu kiselinu, ima pluća koja mogu duže izdržati itd..
andjeo
2009-01-15T11:30:23Z
i za stand up je užasno bitna kondicija

Zlo Prase
Sudac Pravde
2009-01-15T16:48:26Z
Referee wrote:

Sudac Pravde wrote:

Neke stvari si dobro rekao ,a s nekima se ne bih složio.
Nikako se ne bih složio da svi griješe u pripremama ,a zanima me i otkuda tebi inf. kakve "svi"imaju pripreme.
Prvo, natjecanje koje je pretežito u anaerobnom modu ako i ima više borbi u toku dana isto je svaki put pretežito anaerobno. Da se borbe spoje u jednu dugačku onda bi bile pretežito aerobne.
Kažeš da ne spominješ dug kisika kada se potroši sav glikogen? Nisi ga trebao onda ni spominjati ,jer kada se potroši sav glikogen nema anaerobnog rada pa se ne stvara ni dug kisika. Sam dug kisika je mjera utrošenog anaerobnog rada. Inače glikogena imamo za 24 h , cca 500 g u mišićima i cca 100 g u jetri.
Ako uzmemo u obzir da dvije najpouzdanije metode za povećanje aerobnog kapaciteta su 1.trčanje unutar anaerobnog praga (130-150 o/min.) ,2. intervalno trčanje ,možemo zakljućiti da je vrlo teško pogriješiti i krivo trčati da se baš ništa ne desi ,jer trčanje unutar anaerobnog praga je prosječnom sportašu vrlo lako odrediti ,a kod intervalnog je bitno da ga se prelazi ,što isto tako nije problem ,tim više pošto je poželjno u intervalima doseći i submax pa onda daš sve od sebe i nisi pogriješio.Tako da dijagnostički centar da ,ali za vrh vrhova, a ne za prosječne sportaše.
Inače za Mirka se brine prof. Igor Jukić nosioc katedre na kif-u.,tako da u tom grmu ne leži zec.

Kad sam rekao da svi griješe to sam više karikirao nisam mislio doslovno! :)27
na dug kisika sam dok sam pisao mislio na nacin kad koristis ostale izvore koji nisu od kisika upadas u njegov dug, inace taj termin mi je jako glup,,,nisam htio nista pametovati
znam ko je jukic jer sam i ja zavrsio kif...

NO HARD FEELINGS :)36
Mir u sudnici!!!

Gigi2
2009-01-15T17:37:03Z
O nabijem vas sve poluglupe...sta stvarno moram objasnjavat moj quote Slashovog posta koji je odgovarao Jupiduu...?????
Slash
2009-01-15T17:41:32Z
Gigi2 wrote:

O nabijem vas sve poluglupe...sta stvarno moram objasnjavat moj quote Slashovog posta koji je odgovarao Jupiduu...?????

pa da... ovo je ozbiljan forum s ozbiljnim ljudima :)42
ali bolje da ne off topičarimo, ovo je kvalitetna tema iz koje možemo i neke stvari naučiti.
huligan187
2009-01-15T17:56:38Z
Ja sam osobno protiv jačeg aerobnog treninga kod primarno anaerobnih sportova, prvenstveno bi aerobne treninge koristio kao regeneracijski trening...
Svoj stav temeljim na tome što se MMA borba sastoji od relativno kratkih perioda u kojem je rad vrlo intenzivan i nakon toga slijedi period "odmora" unutar same borbe(ležanje u guardu, držanje distance u stojci itd.) i onda opet intenzivno i opet odmaranje...znači stalno je intezitet submaksimalan ili je odmaranje, ne postoji segment borbe koji traži neku extra aerobnu izdržljivost...aerobna baza mora postojati ali ne trošiti puno vremena na aeorobni trening
Sudac Pravde
2009-01-15T17:59:52Z
huligan187 wrote:

Ja sam osobno protiv jačeg aerobnog treninga kod primarno anaerobnih sportova, prvenstveno bi aerobne treninge koristio kao regeneracijski trening...
Svoj stav temeljim na tome što se MMA borba sastoji od relativno kratkih perioda u kojem je rad vrlo intenzivan i nakon toga slijedi period "odmora" unutar same borbe(ležanje u guardu, držanje distance u stojci itd.) i onda opet intenzivno i opet odmaranje...ne postoji segment borbe koji traži neku extra aerobnu izdržljivost...nekakva aerobna baza mora postojati ali ne trošiti puno vremena na aeorobni trening

e to sam htio naglasiti!!! nisam ni mislio da prednjaci aerobni trening zato i postoji jed specifikacije , ali htio sam staviti vazan naglasak na boldano sto mnogi nerade!
Mir u sudnici!!!

Referee
2009-01-15T18:06:55Z
huligan187 wrote:

Svoj stav temeljim na tome što se MMA borba sastoji od relativno kratkih perioda u kojem je rad vrlo intenzivan i nakon toga slijedi period "odmora" unutar same borbe(ležanje u guardu, držanje distance u stojci itd.) i onda opet intenzivno i opet odmaranje...znači stalno je intezitet submaksimalan ili je odmaranje, ne postoji segment borbe koji traži neku extra aerobnu izdržljivost...aerobna baza mora postojati ali ne trošiti puno vremena na aeorobni trening

Analiza borbe je ok ,ali zašto tako grubo reći da si protiv aerobnog treninga?
Ćim si aerobno izdržljiviji tj. ,anaerbni prag ti je viši ,automatski znaći da vršiš manji dio anaerobnog rada pri ispoljavanju iste energije.To u praksi znaći dulji rad bez zakiseljenja ,a zakiseljenje je onaj ograničavajući faktor koji nas muči.
Sudac Pravde
2009-01-15T18:19:17Z
ja bih uvijek prije borbe popio andol da mi bar malo neutralizira m.kiselinu i malo kofeina za koncentraciju, ali bez efe nije mi odgovarala 😛
Mir u sudnici!!!

huligan187
2009-01-15T18:31:39Z
Referee wrote:

huligan187 wrote:

Analiza borbe je ok ,ali zašto tako grubo reći da si protiv aerobnog treninga?
Ćim si aerobno izdržljiviji tj. ,anaerbni prag ti je viši ,automatski znaći da vršiš manji dio anaerobnog rada pri ispoljavanju iste energije.To u praksi znaći dulji rad bez zakiseljenja ,a zakiseljenje je onaj ograničavajući faktor koji nas muči.

Zato jer mislim da u MMA moraš biti brz, eksplozivan i nabit tempo koji tvoj protivnik ne može pratit što gotovo u potpunosti spada pod anaerobni rad kolko god da ti je anaerobni prag visok...Aerobni trening zauzima i jako puno vremena, trčanje po sat i više, plivanje po sat i više je jednostavno gubljenje vremena ako se radi previše...
Nisam totalno protiv aerobnog treninga ali mislim da nema za njega previše mjesta u MMA pripremama, kažem neka aerobna baza mora postojati i ako je sportaš u totalnoj banani što se toga tiče treba ga dovesti na jednu solidnu razinu i to održavat jednim treningom tjedno...
Ja sam veliki fan tabata metode(radiš 20 sec max, submax...odmaraš 10 sec i opet radiš...ponavljaš do otkaza) što se tiče razvijanja anaerobne izdržljivosti, na sebi sam vidio ogroman napredak otkad sam ju koristio u pripremama...isto tako trčanje uzbrdo 500 metara je neopisiv horor kada želiš postići što bolje vrijeme:)20
Users browsing this topic