Zatoichi
2020-12-29T23:42:46Z
Gledam ljudi po bolnicama a unutra nema struje...gdje je stozer,zasto vojni kamioni nedovoze sve stvari koje su potrebne,od generatora,cebadi do sveg ostalog...sta se ceka
It is only when a mosquito lands on your testicle that you realize that violence is never the answer.
Sponsor
Reaktivac
2020-12-30T00:11:28Z
Dovozi se.
Iz svih županija, krenula je pomoć.
Kuhaju profesionalci po trgovima za beskućnike, rade bageri, vatrogasna vozila i sl.

Bojim se da će Petrinja te Glina, nakon užasne tragedije izgubiti status gradova te postati mjesta napuštenih spomenika razaranja.

Spreman sam pomoći kao besplatna, radna snaga.
Ako ne bude kataklizme i u Zagrebu danas-sutra...
Becks
2020-12-30T17:01:47Z
Originally Posted by: Zatoichi 

Gledam ljudi po bolnicama a unutra nema struje...gdje je stozer,zasto vojni kamioni nedovoze sve stvari koje su potrebne,od generatora,cebadi do sveg ostalog...sta se ceka

Ceka se vjerovatno u koloni jer svaki mlatimudan iz zga osjeca potrebu da autom dodje u potresom pogodjeno podrucje i nesto napravi, a rade samo guzvu i nisu toga svjesni... Zivim u sisku i jucer navecer mi je trebalo 2h da dodjem do najblize benzinske i natrag do kuce ( inace treba 10min za to).

Reakt - ponudi se za par dana/tjedana kad krene obnova ako uopce krene... ovdje se tek danas malo stabiliziralo i promet doveo donekle u normalu
pozdrav velikom švedskom somelieru i keyboard ratniku Senadu koji nas sada prati kao gost (denis hanofer)
Zatoichi
2020-12-30T17:24:53Z
Rodjak kaze da se tusirao kad se kada zaljuljala,kaze istrcao van gol i mokar na hladnocu,kaze nije osjetio hladnocu nego se cak znojio..popucali zidovi i plafon,stara kuca,kaze sjedi i gleda pukotine,kaze najradije bi sjedio vani .....a samo sto je prezivio koronu,kaze da je takve bolove imao da se u jednom trenutku onesvjestio"
........mislim da je rano o tome ali da li se vec zna gdje je epicentar bio i kakva su to geoloska pokretanja u hrvatakoj koja mogu dovesti do ovakvog zemljotresa...jeli to nesto sto mozemo sad cesce ocekivati ili je one time thing ?
It is only when a mosquito lands on your testicle that you realize that violence is never the answer.
Becks
2020-12-30T17:31:50Z
Strašnik je epicentar prekjucer, selo Pecki jucer. Jadranska ploca koje se nekad davno odvojila od africke se sudara s euroazijskom. Tak je nastao velebit i dinaridi (pozdrav za denisa hnofera) i to je uzrok konstantnih potresa u italiji i sad ovih kod nas.

Tako sam ja skuzio strucnjake kojih je sada ko i nogometnih trenera poslije svjetakog prvenstva

Reakt - nazalost da. Od rata je obnovljeno valjda 10% nastradalih objekata. Gradonacelnik gline je lopina u rangu bandica. Zamracio je milijune i od gline napravio mordor.
pozdrav velikom švedskom somelieru i keyboard ratniku Senadu koji nas sada prati kao gost (denis hanofer)
Reaktivac
2020-12-30T17:32:54Z
Originally Posted by: Becks 

Ceka se vjerovatno u koloni jer svaki mlatimudan iz zga osjeca potrebu da autom dodje u potresom pogodjeno podrucje i nesto napravi, a rade samo guzvu i nisu toga svjesni... Zivim u sisku i jucer navecer mi je trebalo 2h da dodjem do najblize benzinske i natrag do kuce ( inace treba 10min za to).

Reakt - ponudi se za par dana/tjedana kad krene obnova ako uopce krene... ovdje se tek danas malo stabiliziralo i promet doveo donekle u normalu

Budem li tada slobodan i u Hrvatskoj - rado ću pomoći te ispuniti svoju humanitarnu potrebu, a rekao bih i dužnost. :)36

Bojim se da će obnova biti lakrdija, a da će novčana sredstva biti disperzirana u koruptivno-zakulisnim igrama.

Posebno sam vezan za Sisak i Petrinju.
Volim taj kraj, bio sam 100x tamo.
Divno mjesto za život, da se ima posla i egzistencije.
doog_kool
2020-12-30T19:21:17Z

Rodjak kaze da se tusirao kad se kada zaljuljala,kaze istrcao van gol i mokar na hladnocu,kaze nije osjetio hladnocu nego se cak znojio..popucali zidovi i plafon,stara kuca,kaze sjedi i gleda pukotine,kaze najradije bi sjedio vani .....a samo sto je prezivio koronu,kaze da je takve bolove imao da se u jednom trenutku onesvjestio"
........mislim da je rano o tome ali da li se vec zna gdje je epicentar bio i kakva su to geoloska pokretanja u hrvatakoj koja mogu dovesti do ovakvog zemljotresa...jeli to nesto sto mozemo sad cesce ocekivati ili je one time thing ?

Mislim da ne možemo bit sigurni u ništa. To je problem zakona vjerovatnosti ,kada oni kažu da se nešto može očekivati svakih 100godina...to nešto se može desiti za 450godina,a može se desiti i dva puta u jednom danu. Nažalost Petrinja,Glina,Sisak i okolna mjesta su totalno porušena,slike su užasavajuće. Kad se sjetim straha kojeg sam proživio u 3.mjesecu,mogu samo zamisliti kako su se ljudi osjećali prilikom ovoga još puno razornijeg potresa. Ako treba nešto pozitivno izdvojiti iz ove priče,to je svakako solidarnost cjelokupne nacije. Svako se trudi pomoći kako može i kako misli da treba. Nadajmo se da je najgore prošlo. 🙏🙏
Stipe
2020-12-30T19:33:21Z

Kako si, trebaš li što, i može li ti se kako pomoći?
Kako ti je prošla kuća/stan?

Slično kao i ti mislim da bi bilo dobro sav taj entuzijazam populacije organizirati i pripremiti i uobličiti u nešto što će trajati godinu ili dvije.
Za obnovu, ne samo dva-tri dana dok su pune naslovnice pod emocionalnim nabojem. Jer tek to je period u kojemu se može nešto i obaviti; to se neće završiti do vikenda.
Mislim, i nadam se, da će toga i biti. Hrvati su vrlo solidarni, pa se nadam da će se to moći složiti u neke efikasne redove i dulje akcije.

-Stipe

DjomlaKS
2020-12-30T19:59:10Z

Strašnik je epicentar prekjucer, selo Pecki jucer. Jadranska ploca koje se nekad davno odvojila od africke se sudara s euroazijskom. Tak je nastao velebit i dinaridi (pozdrav za denisa hnofera) i to je uzrok konstantnih potresa u italiji i sad ovih kod nas.

Tako sam ja skuzio strucnjake kojih je sada ko i nogometnih trenera poslije svjetakog prvenstva

Reakt - nazalost da. Od rata je obnovljeno valjda 10% nastradalih objekata. Gradonacelnik gline je lopina u rangu bandica. Zamracio je milijune i od gline napravio mordor.

Znači li to da ce ih biti jos?

Bronson0
2020-12-30T20:01:40Z
Koliko se ja razumijem to ti znaci sve i nista. Tektonske ploce se stalno pomijeraju ali nikad ne znas kad ce i hoce li potres
Zatoichi
2020-12-30T20:15:47Z
Ja jos nikome nisam pozelio lijepe praznike ove godine...ova godina je katastrofa a ovo sranje je ko krem na tortu,valjda da uljepsa 2020....nevjerovatno
Becks
2020-12-30T20:39:12Z
Nama je srecom samo unutarnja steta, namjestaj i sto sve ide s tim. Kuca je stara 20 godina i dobrostojeca smo obitelj tako da nismo medju rizicnima. Od obiju baba kuce su urusene, rodbini iz petrinje takodjer. Mi se fokusiramo na pomoc njima i drugima. Narucili smo od ljudi iz zagreba stambene kontejnere privatnim putem za smjestaj rodbine posto su poljoprivrednici i imaju stoku koju odbijaju napustiti.
Danas smo im stari i ja odvezli agregat, naftu i pitku vodu posto struje i vode nema.
Ljudi su smušeni i uplaseni.Kroz razgovor s ljudima svima je u glavi kao da se prvi potres dogodio prije tjedan dana, a ne prekjucer. Evo gledam susjede koji su prosli neokrznuto kao i mi, vec drugu vecer ce prenociti u automobilima. Strah i panika su medju pojedincima zbilja veliki. Dodatan problem su i sad ovi fake newsi i fejs poruke da se ocekuje jos veci potres jer u okolici petrinje iz rascjepa izlazi para. Danas oko podneva mnogi su sumanuto iz kuca vadili odjecu/hranu trpali u aute i bjezali po okolnim livadama radi tih obavijesti. Dosta njih je onda i zapelo u blatu jer je nocas padala kisa nekoliko sati...
prije par sati smo se vratili iz petrinje i tamo se stanje donekle normaliziralo. Mislim da cemo se nocas napokon naspavati jer je adrenalin popustio i podrhtavanja su u prosjeku sve slabija i rjedja.
Po meni hgss obavlja najbolji posao, probijaju se po zaboravljenim zaseocima i opskrbljuju ove najpotrebitije i najugrozenije i jebeno su organizirani i efikasni naspram drugih (ne kazem da drugi nisu) samo su ovi decki i zene next level..
Jucerasnji dan ce vjerovatno ostati najurezaniji u sjecanje svim stanovnicima ovog podrucja jer je zbilja bilo kaoticno. Odmah nakon potresa sam isao u selo po babe jer su iza petrinje i zive u kucama izgradjenim oko 1920, voznja kroz petrinju je kao iz americkih ratnih filmova s bliskog istoka, gazis cigle crijep, oko tebe sve razruseno (nema obilaznih pravaca nego bas moras proci kroz sami centar) vozis u krivom smjeru a policija ti sugerira da ubrzas, odronjena cesta pa moras preko livade, osobno sam trebao sruseno deblo odvuci s ceste jer je preprijecilo ulazak u selo... Uz sve ovo nisam uspio ni do centra siska otici od kojeg sam udaljen par km da vidim kakvo je tamo stanje, nego sam sad vidio slike s portala.
Pun sam dojmova pa stoga sve ovako zbrda zdola pisem, nadam se da je razumljivo.
I puno hvala svima iz ostatka hrvatske i svijeta na upitima, porukama podrske, samoj financijskoj i materijalnoj pomoci stanovnicima siska i banovine. Danas kad sam vidio nepreglednu kolonu kamiona, kombija, mehanizacije kako prolazi kroz sisak i ide prema petrinji sam se emocionalno slomio i rasplakao koliko su se ljudi brzo ujedinili i reagirali.
GSP
  • GSP
  • Advanced Member
2020-12-30T21:30:47Z
Kapa do poda Albaniji. Nisu mogli više od 250 tis eur jer da nemaju više. Svaka čast. Sad ćemo vidjeti donacije Njemaca, Austrijanaca, Šveda koji su puni ko brod. I Slovencima svaka čast šta su uskočili. Lidlu i Kauflandu, županijama, Podravci..Bravo za svih. Dići ćemo Petrinju iz pepela svi skupa.
Stipe
2020-12-30T21:41:34Z
Za EU bih rekao da im možemo i dosad biti izrazito zahvalni.
Samo za Zagreb osigurano je već od EU izravno 680 milijuna eura.
To su ogromna, ogromna sredstva.

-Stipe
cayman
2020-12-30T21:43:26Z
Bio sam tamo i razgovarao s ljudima, direktno s ljudima. Kažem, robe i hrane je previše. Organizirao sam pošiljku cigle, crijepa, cerada koju sutra opet vozim tamo. Treba osluškivati i najbolje direktno ispitati što je potrebno. Ima u Glini sabirni centar koji uzima sve, al prepunjeni su hranom i robom. Ide i kombi s 5 dečkiju sa mnom, krovopokrivač i nas 5 koji ćemo pomoći koliko možemo

Dogovorio sam poslije 2.1. ponovo pošiljku ako bude potrebno po pitanju hrane i ostalog. Jebi ga, jednostavno me strašno pogodilo to i dok vidiš i sam po Strašniku, Cepelišu, Peckima pa sve selima prema Kostajnici, sjebe te to. Uzeo sam brojeve od ljudi kojima ćemo direktno nastojati pomoći.

Samo se svi skupa nadajte da vama osobno ovakva vrsta pomoći neće trebati. Preživjelo se sve, bude se i ovo
fist
  • fist
  • Advanced Member
2020-12-30T22:41:37Z

Nama je srecom samo unutarnja steta, namjestaj i sto sve ide s tim. Kuca je stara 20 godina i dobrostojeca smo obitelj tako da nismo medju rizicnima. Od obiju baba kuce su urusene, rodbini iz petrinje takodjer. Mi se fokusiramo na pomoc njima i drugima. Narucili smo od ljudi iz zagreba stambene kontejnere privatnim putem za smjestaj rodbine posto su poljoprivrednici i imaju stoku koju odbijaju napustiti.
Danas smo im stari i ja odvezli agregat, naftu i pitku vodu posto struje i vode nema.
Ljudi su smušeni i uplaseni.Kroz razgovor s ljudima svima je u glavi kao da se prvi potres dogodio prije tjedan dana, a ne prekjucer. Evo gledam susjede koji su prosli neokrznuto kao i mi, vec drugu vecer ce prenociti u automobilima. Strah i panika su medju pojedincima zbilja veliki. Dodatan problem su i sad ovi fake newsi i fejs poruke da se ocekuje jos veci potres jer u okolici petrinje iz rascjepa izlazi para. Danas oko podneva mnogi su sumanuto iz kuca vadili odjecu/hranu trpali u aute i bjezali po okolnim livadama radi tih obavijesti. Dosta njih je onda i zapelo u blatu jer je nocas padala kisa nekoliko sati...
prije par sati smo se vratili iz petrinje i tamo se stanje donekle normaliziralo. Mislim da cemo se nocas napokon naspavati jer je adrenalin popustio i podrhtavanja su u prosjeku sve slabija i rjedja.
Po meni hgss obavlja najbolji posao, probijaju se po zaboravljenim zaseocima i opskrbljuju ove najpotrebitije i najugrozenije i jebeno su organizirani i efikasni naspram drugih (ne kazem da drugi nisu) samo su ovi decki i zene next level..
Jucerasnji dan ce vjerovatno ostati najurezaniji u sjecanje svim stanovnicima ovog podrucja jer je zbilja bilo kaoticno. Odmah nakon potresa sam isao u selo po babe jer su iza petrinje i zive u kucama izgradjenim oko 1920, voznja kroz petrinju je kao iz americkih ratnih filmova s bliskog istoka, gazis cigle crijep, oko tebe sve razruseno (nema obilaznih pravaca nego bas moras proci kroz sami centar) vozis u krivom smjeru a policija ti sugerira da ubrzas, odronjena cesta pa moras preko livade, osobno sam trebao sruseno deblo odvuci s ceste jer je preprijecilo ulazak u selo... Uz sve ovo nisam uspio ni do centra siska otici od kojeg sam udaljen par km da vidim kakvo je tamo stanje, nego sam sad vidio slike s portala.
Pun sam dojmova pa stoga sve ovako zbrda zdola pisem, nadam se da je razumljivo.
I puno hvala svima iz ostatka hrvatske i svijeta na upitima, porukama podrske, samoj financijskoj i materijalnoj pomoci stanovnicima siska i banovine. Danas kad sam vidio nepreglednu kolonu kamiona, kombija, mehanizacije kako prolazi kroz sisak i ide prema petrinji sam se emocionalno slomio i rasplakao koliko su se ljudi brzo ujedinili i reagirali.

Kao i ti i ja sam pun dojmova. Od tamo si i znaš mjesta koja ću spomenut, iako sam danas drugi put u životu bio u tom kraju. Bez obzira na HGSS i svu silu ljudi iz cijele Hrvatske (čak smo Slovence pored sabirnog sentra kod DVD Gora sreo), mi smo danas i nekima od mjesta bili prvi koje su ljudi vidjeli u svoji dvorištima, npr. u Donjoj Bačugi, Sibiću, Cepelišu... u Strašnik nismo ušli jer nam je policija na ulazu rekla da nema potrebe jer su tijekom dana zaista mnogi došli pomoći.

Šta hoću reć, bez obzira na gužvetine u Petrinji i donekle Glini (do Siska nismo došli), i dalje je pun kufer okolnih zaseoka gdje dobro da nismo poslušali savjete da ne idemo.

Od jučer kad smo pozvali ljude da dofuraju hranu, vodu i ostalo, zvalo me i poruke mi slalo hrpa zvanih i nezvanih koji su nam govorili ne idite dolje, nema potrebe, neće vas policija pustit..... Ipak je nas 11 otišlo (kombinacija mojih dečki iz gyma i Bad Blue Boysa) i pomogli smo koliko smo mogli, a to je bilo dosta krcat veliki kombi i dva auta.

Slažem se da se ne treba gurat tam kam svi idu (veća mjesta) ali okolo, po tim zaseocima je hrpa staraca kaj žive sami i tko može i želi, sigurno neće odmoć.

Uostalom, vidjeli smo čega ima i previše, a čega kronično nedostaje i ako ćemo ić opet za koji dan, znamo kaj trebamo ponijet.

Becks
2020-12-30T23:13:12Z
Jeste isli preko siska ili mosta u brestu?

Ako je istina ovo sto kazes, a vjerujem da ni ti ni ljudi koje ste obisli nemaju potrebe lagati, onda opet vlast i sluzbe muljaju jer tvrde da su sva sela obisli, a ovo sto si nabrojao je sve u krugu par km od oba epicentra. Zato su vam tako i savjetovali (medju ostalim i ja) da se ne obilazi.
sad sam gledao vijesti i covjek prica kako su mu prvi dosli decki iz kutine i pomogli, a par minuta prije toga izjave nadleznih kako su jos tijekom jucerasnjeg dana i noci obisli sva domacinstva i zbrinuli potrebite.
Jebiga, bit ce svega jos ovih dana i ove zdruzene “privatne” akcije isto jako puno znace ljudima. Prije svega psiholoski, a onda i ovo materijalno. . Zima tek slijedi.
Jel itko tamo ima krov nad glavom?
fist
  • fist
  • Advanced Member
2020-12-31T07:05:27Z
Mi smo iz Duge Rese, pa smo isli preko Vojnica, Topuskog i Gline.

Krovovi su najveci problem, skoro na svim kucama su dimnjaci popadali i napravili rupe. To se da privremeno sanirat ceradama, najlonom, crijepom, ali svega toga fali. Odjece i hrane ima dovoljno.

Jos veci problem su kuce koje su raspucale od temelje do krovista, strasne primjere smo vidjeli, stoji, a djeluje kao da ce je malo jaci vjezar srusit.

Najvise takvih smo vidjeli u Sibicu i Gori, a to je 2-3 km od Strasnika gdje je bio epicentar.
rikimartin
2020-12-31T10:47:06Z
Gdje se u Zagrebu može donirati hrana i potrepštine ?
fist
  • fist
  • Advanced Member
2020-12-31T12:01:11Z
Originally Posted by: rikimartin 

Gdje se u Zagrebu može donirati hrana i potrepštine ?

Ne znam gdje ali znam sto treba, najloni najvise za pokrivati krovove.

Nemoj trositi lovu na hranu i slicno, toga zasad ima. Radje kupi najlona debljeg i daj nekome da otfura. Kisa i rupe po krovovima su ogroman problem
Users browsing this topic