Nama je srecom samo unutarnja steta, namjestaj i sto sve ide s tim. Kuca je stara 20 godina i dobrostojeca smo obitelj tako da nismo medju rizicnima. Od obiju baba kuce su urusene, rodbini iz petrinje takodjer. Mi se fokusiramo na pomoc njima i drugima. Narucili smo od ljudi iz zagreba stambene kontejnere privatnim putem za smjestaj rodbine posto su poljoprivrednici i imaju stoku koju odbijaju napustiti.
Danas smo im stari i ja odvezli agregat, naftu i pitku vodu posto struje i vode nema.
Ljudi su smušeni i uplaseni.Kroz razgovor s ljudima svima je u glavi kao da se prvi potres dogodio prije tjedan dana, a ne prekjucer. Evo gledam susjede koji su prosli neokrznuto kao i mi, vec drugu vecer ce prenociti u automobilima. Strah i panika su medju pojedincima zbilja veliki. Dodatan problem su i sad ovi fake newsi i fejs poruke da se ocekuje jos veci potres jer u okolici petrinje iz rascjepa izlazi para. Danas oko podneva mnogi su sumanuto iz kuca vadili odjecu/hranu trpali u aute i bjezali po okolnim livadama radi tih obavijesti. Dosta njih je onda i zapelo u blatu jer je nocas padala kisa nekoliko sati...
prije par sati smo se vratili iz petrinje i tamo se stanje donekle normaliziralo. Mislim da cemo se nocas napokon naspavati jer je adrenalin popustio i podrhtavanja su u prosjeku sve slabija i rjedja.
Po meni hgss obavlja najbolji posao, probijaju se po zaboravljenim zaseocima i opskrbljuju ove najpotrebitije i najugrozenije i jebeno su organizirani i efikasni naspram drugih (ne kazem da drugi nisu) samo su ovi decki i zene next level..
Jucerasnji dan ce vjerovatno ostati najurezaniji u sjecanje svim stanovnicima ovog podrucja jer je zbilja bilo kaoticno. Odmah nakon potresa sam isao u selo po babe jer su iza petrinje i zive u kucama izgradjenim oko 1920, voznja kroz petrinju je kao iz americkih ratnih filmova s bliskog istoka, gazis cigle crijep, oko tebe sve razruseno (nema obilaznih pravaca nego bas moras proci kroz sami centar) vozis u krivom smjeru a policija ti sugerira da ubrzas, odronjena cesta pa moras preko livade, osobno sam trebao sruseno deblo odvuci s ceste jer je preprijecilo ulazak u selo... Uz sve ovo nisam uspio ni do centra siska otici od kojeg sam udaljen par km da vidim kakvo je tamo stanje, nego sam sad vidio slike s portala.
Pun sam dojmova pa stoga sve ovako zbrda zdola pisem, nadam se da je razumljivo.
I puno hvala svima iz ostatka hrvatske i svijeta na upitima, porukama podrske, samoj financijskoj i materijalnoj pomoci stanovnicima siska i banovine. Danas kad sam vidio nepreglednu kolonu kamiona, kombija, mehanizacije kako prolazi kroz sisak i ide prema petrinji sam se emocionalno slomio i rasplakao koliko su se ljudi brzo ujedinili i reagirali.
pozdrav velikom švedskom somelieru i keyboard ratniku Senadu koji nas sada prati kao gost (denis hanofer)