Inače, ovo je sigurno najpoznatija lista koju su fanovi radili na webu:
https://www.tapology.com...est-mma-and-ufc-fighters All time lista svih boraca, po njoj Fedor 3, Mirko 25., Stipe 53.
Ako izuzmemo Randyja, koji je tu sigurno i zbog nekih dobrih partija u poluteškoj kategoriji, fanovi, njih nešto preko tisuću, su ovako rangirali teškaše, da ne idem daleko samo ću navest ove koji su među prvih 60:
Fedor 3. Nog 14. Cain 19. Fabricio 20. Mirko 25. JDS 33. Barnett 39. Mir 44. Coleman 45. Severn 49. Stipe 53. Arloski 57.
Naravno, mnogi od njih su rangirali svoje omiljene borce prije prilično vremena, Stipi će sigurno vremenom porasti renking fanova na ovom sajtu, ispred njega su od boraca sa sličnim stažom u MMA ispred njega samo Mcgregor na 13. Cormier na 23. Ronda Rousey na 32. Weidman na 35. Dillashaw na 41. mjestu, dakle, ovi teškaši što su ispred Stipe redom imaju više mečeva, osim, naravno, Caina, premda je 4 godine duže od Stipe u sportu.
E, sad, ,mnogi će ovu listu ispljucati kao nerelevantnu, ali, praktično je nemoguće napraviti listu koju će svi fanovi ovog sporta prihvatiti kao relevantnu, najprije su mnogi subjektivni spram određenih boraca, a još bitnije je pitanje kriterija, teško je naći dva čovika koji će istu pobjedu ili poraz rangirati potpuno jednako. Tako da, kome god je do nekog osobnog rangiranja boraca, mudro mu je da uzme u obzir ovu listu, čisto orijentaciono, da vidi što ostali fanovi misle.
Za mene, kad vrednujem, ovo su moji kriteriji:
1. Koga je, kada, i na koji način borac pobijedio. Npr. Ali je 1974. tukao Georga Foremana. Trevor Berbick je 1981. tukao Alija. Je li Berbick veći od Alija i Foremana? Naravno da nije. Jer kad bi se išlo tom logikom, Khabib bi bio veći i od Alija i od svih, jer je tukao Healyja, ovaj Condita, ovaj Ellenbergera, on Shieldsa koji je tukao Hendersona, a Hendo Fedora, koji je nokautirao Arlovskog, a on Bigfoota, koji je riješio Brownea, a on Overeema, Rem Mira, on pak Minotaura, koji je tukao Couturea, on Toneya, koji je fino nokautirao Holyfielda, koji je tukao Larryja Holmesa, koji je tukao Alija. I ne samo to, već je Ali tukao Foremana, a ovaj Fraziera, i ko zna gdje bi se zapravo došlo na taj način, vjerovatno bi se vrtili u krug cilo vrime.
Minotaura su na kraju tukli svi. Ali, recimo, u prvoj polovini prošlog desetljeća, čovjek je smatran vanserijskim borcem, i jedini ga je tukao Fedor. Dakle, nije isto vrednovati pobjedu Josha Barnetta nad Minotaurom iz 2006. kao i pobjedu Roya Nelsona 8 godina poslije, kad je Minotaura već pobjedilo i vrijeme i ozljede.
2. Koliko je borac trajao. Mislim da najveći mogu najduže prkositi zubu vremena, jednostavno, u sebi imaju želju za pobjedama i napredovanjem koja ne jenjava sa vremenom. Jedino što stoji nasuprot ovog kriterija da je MMA sport gdje su ozljede vrlo česte i znaju biti jako teške. Boks je, naprimjer, takođe kontaktni sport rizičan za natjecatelje, ali je u pogledu ozljeda bezazlen prema MMA. Ali, svejedno, danas je medicina itekako napredovala, sa njome i metode oporavka, i sportaši traju na vrhunskoj razini duže nego ikad prije. Ono što je izuzetno bitno kod MMA da se sport jako naglo razvija u svim aspektima, i da bi se dugo ostalo na vrhu, upravo je ključno razvijati se sa sportom. Recimo, izrazita žrtva naglog razvoja sporta je Mirko Filipović, borac koji je po talentu, radnim navikama i disciplini mogao biti na samom vrhu ili neposredno blizu njega bar deset godina. Čovjek je presporo pratio promjene, umjesto da ide po svijetu tražeći nove ideje, metode i tehnike, čekao je da mu dođu u njegov podrum, što je najčešće bilo prekasno .
3. Uticaj na sport. Nekom jako bitna stvar u vrednovanju i ne valja je ignorirati. Meni je osobno manje bitan kriterij od dva gore navedena, ali obično su najuticajniji oni borci koji donose neke nove stvari, nisu nužno najbolji, ali su oni koji stvaraju trendove i promoviraju sport. Mcgregor je vjerovatno najuticajniji MMA borac današnjice, juče je to bio Jones, prekjuče Anderson, prije njega Fedor. Mirko Filipović je, recimo, bio vrlo uticaj borac u svojim najboljim danima. Sa druge strane, i ja mislim da je GSP definitivno najbolji borac svih vremena, ali, nikad nije bio najuticajniji.
4. Izvedba na najbolji dan Skoro svaki Huntov walk away, Mirkova dominacija u finalu GPa, svakako i Stipino brzinsko gaženje Cigana i Overeema, uglavnom, momenti i potezi za pamćenje-meni osobno i dan danas, najveći pojedinačni potez u ovom sportu je kad je Chonnan skočio Andersonu u noge i tapirao ga, ali, ovo mi je generalno najmanje bitna kategorija. Kontinuitet je svakako ono što ima prednost u odnosu na trenutak u mom viđenju sporta.