Chuck Norris
2010-01-20T11:50:02Z
Koliko je ozbiljno od FILE da objavljuje neku disciplinu tipa "Combat grappling", a da nije nikad ni vidjela, a kamo li organizirala neko slično natjecanje?
....ili možda ipak jesu u nekom svom eksperimetalnom labolatoriju?:)22
Sponsor
Referee
2010-01-20T14:31:55Z
Chuck Norris wrote:

Koliko je ozbiljno od FILE da objavljuje neku disciplinu tipa "Combat grappling", a da nije nikad ni vidjela, a kamo li organizirala neko slično natjecanje?
....ili možda ipak jesu u nekom svom eksperimetalnom labolatoriju?:)22

Vrlo uska suradnja između europskog grappling predsjednika gosp. Rafaela Perlunghera i Anne Pellaud (kči predsjednika FILA-e)koja je diplomirala i vršila istraživanja na temu MMA, rezultirali su ovim pokušajem da se napravi vid amaterskog MMA. Rafael je i trener u svom grappling i MMA klubu!
Bojim se da ipak nisu dovoljno proučili materiju, jer u razgovoru sa Anne Perlloud, objasnio sam joj koji su bili najveći problemi pošto je HSSB imao identičnu viziju i prvi takav turnir se održao na strunjači 2006. godine na ZG challengeu, ona je odgovorila da ono što neće biti dobro će se promijeniti. Po meni treba unaprijed isprobati, i donesena pravila što manje mijenjati. Combat grappling ima dva suca koji broje bodove, no mi smo u 10 turnira došli do brojke od 5 bodovnih sudaca, od koji se troje moraju usuglasiti unutar sekunde da bi stvar funkcionirala. Sa dva suca garantirano bodova neće biti, ili će curiti ako će svaki i krivi trzaj suca biti prihvačen (ovisi o softveru). Naime, u praksi se pokazalo da suci u toku intezivne izmjene udaraca mogu vrlo lako stisnuti krivo tipkalo, a da se pogreška anulira prihvača se samo onaj bod kojeg je potvrdilo najmanje 3 od 5 sudaca koji sudjeluju u radu sa softverom, tako da neki od sudaca mogu i pogriješiti krivim tipkalom ili ne reagiranjem odnosno zbog pozicije koja im možda nije vidljiva.
Najluđa stvar je ta da combat sambo, combat grappling , pankration i slični sportovi žele biti službena zamjena za MMA, i uspjevaju biti službenim sportom, rasijavajući pripadnike MMA na više federacija, a MMA kao sport i dalje tvrdoglavo pokušavaju osporavati!
vigor5
2010-02-12T11:00:00Z
Sambo je puuuuuno stariji od mma pa ne stoji teza da želi biti zamjena za mma.

Za combat grappling si u pravu.
Referee
2010-02-18T17:41:03Z
vigor5 wrote:

Apsolutno si u pravu, no ja sam gledao iz HR perspektive gdje je obrnuto.
Govorim u kontekstu priznanja u nomenklaturi sportova HOO-a, gdje MMA još ne priznaju, a sambo su zasebno priznali premda do početka ove godine nije bilo zaiteresiranih za taj sport.
vigor5
2010-02-19T10:20:45Z
Referee wrote:

vigor5 wrote:

Govorim u kontekstu priznanja u nomenklaturi sportova HOO-a, gdje MMA još ne priznaju, a sambo su zasebno priznali premda do početka ove godine nije bilo zaiteresiranih za taj sport.

Kad već spominješ interes za taj sport, znaš li gdje se sambo u Zgb može trenirati? Koliko znam, kod vas na trešnjevci se radi grappling, hrvanje i mma, kod Bana također. Kao i u Komodu.

Ali sambo? Zna li ga itko u Zgb?
PAJCEK
2010-02-19T11:00:02Z
vigor5 wrote:

Referee wrote:

vigor5 wrote:

Kad već spominješ interes za taj sport, znaš li gdje se sambo u Zgb može trenirati? Koliko znam, kod vas na trešnjevci se radi grappling, hrvanje i mma, kod Bana također. Kao i u Komodu.

nema nigdje službeno,al Ban zna sambo,odi kod njega i pitaj da ti pokaže,sigurno će htjeti.
"Osveta je ipak najsigurniji način da se postigne pravda."-Henry François Becque
bero
  • bero
  • Advanced Member
2010-02-19T16:54:44Z
PAJCEK wrote:

vigor5 wrote:

Referee wrote:

vigor5 wrote:

nema nigdje službeno,al Ban zna sambo,odi kod njega i pitaj da ti pokaže,sigurno će htjeti.

navodno zna i sambu i cha cha cha. :)20
(šala mala, da se neko ne uvrijedi)
pfs-prevarantske frustrirane seljačine
- dr jupidu
Temudžin
2010-02-19T19:07:12Z
:)18 :)18 :)18 :)18 :)18 :)18
Referee
2010-02-19T23:27:22Z
vigor5 wrote:

Referee wrote:

vigor5 wrote:

Neznam da li postoji neki stručnjak fokusiran isključivo na sambo u Zagrebu, no combat sambo je u 90 % sličnosti sa slobodnom borbom, tako da dosta znanja mogu prenjeti MMA klubovi.
Međutim, sportski sambo se drastično razlikuje od grapplinga, i mma, te dijeli svega 40 % tehničko taktičkih elemenata, pa smatram da grappling klubovi u Hr nemaju ljude kompetentne za taj vid samba.
U sportskom sambu boduju se bacanja, koja zbog specifičnog kimona su najsličnija judo tehnikama, 5 bodova i kraj borbe za bacanje kada protivnik padne na leđa, a bacatelj ostane na nogama.4 boda bacanje na leđa protivnika u slučaju da oba borca završe u parteru, 2 boda za bacanje u kojima protivnik sleti na bok i 1 bod ako se dočeka na prsa.
Taj dio je potpuno drugačiji u grapplingu, gdje rušenje (trenutno) donosi samo 1 bod, ili bez bodova ako je na prsima ili kornjači.
Borba u parteru ponovno postavlja velika ograničenja za grapplere jer u sambu se ne boduju nikakve pozicije (side, mount, back...)iskljućivi bodovi u parteru mogu se dobiti samo JEDANPUT u toku borbe i to 2 boda za 10 sekundi držanja protivnika na leđima i još 2 boda za sljedećih 10 sekundi (max ukupno 4 boda), a da ne zaboravimo glavnu razliku; zabrana gušenja u sambu!

vigor5
2010-02-20T07:12:05Z
Ma, i mislio sam na bojevi sambo. Sportski sambo, poput juda, ima previše glupih ograničenja za moj ukus.

Što se tiče sličnosti bojevog samba i mma, to, uvjetno rečeno, stoji. U Hrvatskoj ima dobrih mma boraca, ali njihova lepeza bacanja je minorna u odnosu na combat sambo borce. Istina je da sambo borci trebaju prijeći sa bacanja sa hvatom za kimono na hrvačka bacanja bez kimona, ali, kao što se zna, dobro im ide taj prijelaz.
Temudžin
2010-02-20T10:51:47Z
Referee wrote:

vigor5 wrote:

Referee wrote:

vigor5 wrote:

Neznam da li postoji neki stručnjak fokusiran isključivo na sambo u Zagrebu, no combat sambo je u 90 % sličnosti sa slobodnom borbom, tako da dosta znanja mogu prenjeti MMA klubovi.
Međutim, sportski sambo se drastično razlikuje od grapplinga, i mma, te dijeli svega 40 % tehničko taktičkih elemenata, pa smatram da grappling klubovi u Hr nemaju ljude kompetentne za taj vid samba.
U sportskom sambu boduju se bacanja, koja zbog specifičnog kimona su najsličnija judo tehnikama, 5 bodova i kraj borbe za bacanje kada protivnik padne na leđa, a bacatelj ostane na nogama.4 boda bacanje na leđa protivnika u slučaju da oba borca završe u parteru, 2 boda za bacanje u kojima protivnik sleti na bok i 1 bod ako se dočeka na prsa.
Taj dio je potpuno drugačiji u grapplingu, gdje rušenje (trenutno) donosi samo 1 bod, ili bez bodova ako je na prsima ili kornjači.
Borba u parteru ponovno postavlja velika ograničenja za grapplere jer u sambu se ne boduju nikakve pozicije (side, mount, back...)iskljućivi bodovi u parteru mogu se dobiti samo JEDANPUT u toku borbe i to 2 boda za 10 sekundi držanja protivnika na leđima i još 2 boda za sljedećih 10 sekundi (max ukupno 4 boda), a da ne zaboravimo glavnu razliku; zabrana gušenja u sambu!

dok u combat sambu ima praktički sve osim udaranja protivnika nogom dok je na tlu i nemožete ga držati s obje ruke za glavu i navlačit na koljeno...dok sve ostalo ima:)18