Sambo je puuuuuno stariji od mma pa ne stoji teza da želi biti zamjena za mma.
Za combat grappling si u pravu.
Apsolutno si u pravu, no ja sam gledao iz HR perspektive gdje je obrnuto.
Govorim u kontekstu priznanja u nomenklaturi sportova HOO-a, gdje MMA još ne priznaju, a sambo su zasebno priznali premda do početka ove godine nije bilo zaiteresiranih za taj sport.
Kad već spominješ interes za taj sport, znaš li gdje se sambo u Zgb može trenirati? Koliko znam, kod vas na trešnjevci se radi grappling, hrvanje i mma, kod Bana također. Kao i u Komodu.
Ali sambo? Zna li ga itko u Zgb?
Neznam da li postoji neki stručnjak fokusiran isključivo na sambo u Zagrebu, no combat sambo je u 90 % sličnosti sa slobodnom borbom, tako da dosta znanja mogu prenjeti MMA klubovi.
Međutim, sportski sambo se drastično razlikuje od grapplinga, i mma, te dijeli svega 40 % tehničko taktičkih elemenata, pa smatram da grappling klubovi u Hr nemaju ljude kompetentne za taj vid samba.
U sportskom sambu boduju se bacanja, koja zbog specifičnog kimona su najsličnija judo tehnikama, 5 bodova i kraj borbe za bacanje kada protivnik padne na leđa, a bacatelj ostane na nogama.4 boda bacanje na leđa protivnika u slučaju da oba borca završe u parteru, 2 boda za bacanje u kojima protivnik sleti na bok i 1 bod ako se dočeka na prsa.
Taj dio je potpuno drugačiji u grapplingu, gdje rušenje (trenutno) donosi samo 1 bod, ili bez bodova ako je na prsima ili kornjači.
Borba u parteru ponovno postavlja velika ograničenja za grapplere jer u sambu se ne boduju nikakve pozicije (side, mount, back...)iskljućivi bodovi u parteru mogu se dobiti samo JEDANPUT u toku borbe i to 2 boda za 10 sekundi držanja protivnika na leđima i još 2 boda za sljedećih 10 sekundi (max ukupno 4 boda), a da ne zaboravimo glavnu razliku; zabrana gušenja u sambu!
Edited by user
2010-02-19T23:28:24Z
|
Reason: Not specified