Iako ovo nije financijski forum, mislim da ovdje ima dovoljno kompetentnih ljudi da progovore i ovoj temi.
Za početak ću samo prenijeti posljednja dva posta iz druge teme da vidite o čemu se tu radi :
[Gladiator_DU razumije se u financije puno vise nego u MMA i mogao bi nam svima drzati predavanje. Za laike! Dolar vrijedi vise nego sto mu je tecaj tj u Americi za taj dolar mozes dobiti kao sto u EU mozes dobiti za Euro. Amerikanci namjerno drze dolar nisko. Nizak tecaj svoje valute drze radi jacanja izvoza, da ljudi kupuju njihove proizvode jer su jeftiniji, pa jacaju svoju proizvodnju, Njima postaje ostatak svjeta skup pa se odmaraju u svojoj zemlji i ostavljaju novac u svojoj zemlji. Smanjuju uvoz a Kinu unistavaju jer Kina ima u Americkom dolaru najvise zaliha... Amerikanac ne osjeti slabljenje dolara dok god ne ode vani ili se odluci za neki strani proizvod, ili uzme kredit u stranoj valuti..... Naravno U Hrvatskoj 10000 dolara vrijedi manje od 10000 eura upravo za razliku u tecaju....
e tome se kaže off topic
:)4 nije baš tako ali dobro nečemo tu o tome, samo da znaš ima i druga strana te priče i da USA nije Kina i ne drži dolar dole namjerno nego sam po sebi pada. Bitni faktori padanja˘$ : unemployment, negative payment bilance, inflation, public debt, FED lower short term intrest rate....... Kina ima sve te brojke odlične a valute je opet dole i to se svi bune. Isto je razlika u reakcijama valute na objave tih info. u developet i emerging zemljama
Aj na temu FFGP-2 ili otvorimo jednu u ostalim temama :)20 :)20
Slažem se sa Aleksom ovdje. Ne znam koliko ste upoznati ali politika FED (Federalne Rezerve-privatni vlasnici :)20 ) da printa dolare bez pokrića u realnoj vrijednosti ( fiat valuta ) je dovela do toga da se Amerika približila zakonsko dopuštenom maksimalnom iznosu javnog duga :
http://www.poslovni.hr/v...konski-limit-179489.aspx Ovaj limit je samo finta jer se on svake godine podiže ali govori samo o klimavim nogama dolara i njegovoj neumitnoj propasti.
Izjava gladiatora_DU da Amerikanci štampanjem pokrivaju inflaciju je potpuno pogrešna jer upravo štampanje stvara inflaciju ( više novca u sustavu, manja kupovna moć istog ).
Komentari ? I bez Ranka molim vas :)20